Semua Orang Pun Ada Masalah

kenapa kita perlu di bandingkan dengan orang lain ? kanapa kita kena ikut orang ni , ikut orang tuh ? ye , memang ada baiknya juga bila dibandingkan . tapi bagi aku tak perlukan semua tu , kalau nak berjaya tak perlu perbadingan . kita sendiri yang tentukan hala tuju masing2 . ada ke orang yang dibandingkan dengan kita tu menentukan hala tuju dekat kita ? hell no !

dan setiap kali aku baru rasa nak happy and mesra2 dengan parents aku , mesti ada je buat hati aku panas . salah satu contoh yang aku nak share . sedang aku makan or menonton tv , tiba2 mak aku cakap dekat aku 'kau tengok orang sebelah , rajin belajar , selalu buat homework , selalu buat study group dengan kawan2 dia . tapi kau , 24 jam dekat depan tv 24 jam juga lah dekat depan laptop !' ouh , serious aku panas ! bukan dengan anak jiran sebelah je , dengan cousin aku sekali masuk dengan kawan2 anak dia sekali ! ouhhh , bertambah panas hati aku .

bukan sekali atau dua kali , tapi berkali2 aku dibandingkan dengan orang yang sama . kalau aku cakap sikit mula la kata aku ni biadab lawan cakap semua . ye , mmg aku mengaku diorang tuh berjaya and rajin belajar ! tapi banyak kali dibandingkan pun tak guna , sebab aku akan baca buku bila aku rasa nak baca buku , tak payah paksa ! sigh . perkara terbaik diam kan diri dan buat tak tahu . dalam buat tak tahu juga aku rasa pedih dia tak hilang ke mana . pedih ti still main lari2 dalam hati aku ! tak jumpa jalan keluar .

kalau aku dibandingkan dengan kakak aku sendiri aku still boleh terima . i mean dengan FS . tak tahu kenapa aku rasa okay kalau dibandingkan dengan FS . mybe sbb dia kakak aku sendiri kan . hehh , dah cukup pasal FS ! aku harap ibu stop bandingkan aku lepas ni .

kenapa luahkan dekat blog ? sebab blog lah tempat aku nak nyatakan semua isi hati aku . kalau aku cakap face to face dengan parents aku , aku sure dapat gelaran kurang hajar free2 . sekarang perkara terbaik hanya diam kan diri dan start belajar ! aku masih tidak terlambat untuk berjaya ! sapa kata aku tak nak berjaya ? sapa kata aku tak nak kerja hebat ? sapa kata aku tak nak ada kereta sendiri ? sapa kata aku tak nak hidup aku senang ? sighhhhhhh

8 comments:

alya manehh said...

oh well situasi kita sama. buleh geng ni.

adeba rosly said...

aku pun cmtu . chill jew doe .

DOLCEshasha said...

ehh , sapa xnk hidup senang ? =)

dylakamil said...

perkara dibandingkan telah menjadi perkara biasa. kegemaran buat para ibu bapa. memang perkara terbaik adalah untuk memekakkan telinga okay :)

situasi ni bukan dlm family je. bila pegi sekolah pun.

cikgu: "awak tgk budak kelas sebelah tu!"

cehhhhh

Muhd Hafidz said...

awww bunyi mcm sedih je, sbr nokk ! kau boleh berjaya punya insyaAllah, SPM ! SPM ! nokk wake up ! haha kita belajar betul2 yea nokkk -..-'

wan elya ashikin said...

oishh. emosi sangat. chill bebeh. :)

Eff Ass said...

nampak sangat encik yahaya dan puan zurina ada memuji FATIN SYUHADA jugak tu , hmm bagus2 , so nk kat side dorang ah . HAHA

tu la dr awal struggle sikit then choq p HOSTEL , kan dah hidup senang mcm wa dr berusia 13 tahun sehingga 19 tahun ni *langut muka bangga

fazi said...

haishh. dah mcm ummi aku dulu. sekarang da tade, da sedar la tu kott. hee.