Stop Mocking Me! Enough.


Kadang2 rasa malu sangat bila mengalami penyakit ni. Dalam kes aku, ketiak menjadi masalah. Tapi nak buat macam mana, bukan kita yang mintak. Dia yang sibuk2 nak hinggap dekat tubuh aku. Kfine terpaksa akur. Lepas aku research dekat internet, wow! Guess what? Ramai gila senasib dengan aku. Macam2 komen aku baca. Antaranya;


dan juga



Okay meh sini aku nak share apa kejadah hyperhydrosis ni. Jangan suka mengejek je, amik tahu sikit. Dan sometimes aku akan terasa gila kalau kawan sendiri memperlekehkan penyakit aku ni. Malu gila
__________________________________________________

Hyperhydrosis
Berpeluh berlebih - lebihan.


Hiperhidrosis adalah keadaan perubatan di mana seseorang berpeluh berlebihan dan tanpa diduga. Orang dengan hiperhidrosis boleh berpeluh walaupun suhu sejuk atau apabila mereka berada di tempat lain.

__Punca, kejadian, dan faktor-faktor risiko__

Berpeluh membantu tubuh tetap sejuk. Dalam kebanyakan kes, ia sememangnya semula jadi. Mereka berpeluh lebih apabila suhu panas, apabila mereka bersenam, atau sebagai tindak balas kepada situasi yang membuat mereka , marah, malu, atau takut.

Bagaimanapun, peluh berlebihan berlaku tanpa mencetuskan apa-apa. Mereka dengan hiperhidrosis muncul untuk mempunyai kelenjar peluh yang terlalu aktif. Peluh yang tidak terkawal boleh membawa kepada ketidakselesaan yang ketara, kedua-dua fizikal dan emosi.

Apabila peluh berlebihan menjejaskan tangan, kaki dan ketiak, ia dipanggil hiperhidrosis primary atau tumpuan. Hiperhidrosis primary menjejaskan 2 - 3% daripada penduduk, tetapi kurang daripada 40% daripada pesakit dengan keadaan ini dapatkan nasihat perubatan. Dalam kebanyakan kes hiperhidrosis primary, menyebabkan tidak boleh didapati. Ia seolah-olah faktor keturunan di dalam keluarga.

Jika berpeluh berlaku akibat masalah kesihatan yang lain, ia dikenali sebagai hiperhidrosis sekunder. Berpeluh boleh seluruh badan, atau ia mungkin dalam satu kawasan. Rawatan mungkin termasuk:

Antiperspirants. Peluh berlebihan boleh dikawal dengan perspirants anti-kuat, yang palam saluran peluh. Produk yang mengandungi 10% hingga 15% aluminium klorida hexahydrate baris pertama rawatan untuk berpeluh ketiak. Sesetengah pesakit yang ditetapkan produk yang mengandungi dos yang lebih tinggi klorida aluminium, yang digunakan setiap malam ke kawasan-kawasan yang terjejas. Antiperspirants boleh mengakibatkan kegatalan kulit, dan dos besar aluminium klorida boleh merosakkan pakaian. Nota: deodoran tidak menghalang berpeluh, tetapi membantu mengurangkan bau badan.

Ubat. Anticholinergics dadah, seperti glycopyrrolate (Robinul, Robinul-Forte), membantu untuk menghalang rangsangan kelenjar peluh.
Walaupun berkesan bagi sesetengah pesakit, ubat-ubatan ini tidak dikaji serta rawatan lain. Kesan-kesan sampingan termasuk mulut kering, pening, dan masalah dengan membuang air kecil. Beta-blockers atau benzodiazepin boleh membantu mengurangkan tekanan berkaitan berpeluh.

Ini prosedur yang diluluskan oleh FDA menggunakan elektrik untuk sementara matikan kelenjar peluh. Ia adalah yang paling berkesan untuk berpeluh tangan dan kaki.Tangan atau kaki diletakkan ke dalam air, dan kemudian arus lembut elektrik melaluinya. Elektrik secara beransur-ansur meningkat sehingga pesakit merasakan sensasi cucukan yang ringan. Terapi ini berlangsung selama kira-kira 10-20 minit dan memerlukan beberapa sesi. Kesan-kesan sampingan termasuk retak dan lepuh kulit, walaupun jarang.

Botulinum: jenis toksin A (Botox) yang diluluskan oleh FDA untuk rawatan peluh ketiak teruk, keadaan yang dikenali sebagai hiperhidrosis axillary utama. Dos kecil toksin botulinum suci disuntik ke dalam ketiak sementara menyekat saraf yang merangsang peluh. Kesan-kesan sampingan termasuk sakit tapak suntikan dan gejala selesema. Jika anda sedang mempertimbangkan Botox untuk kawasan-kawasan lain mengenai peluh berlebihan berbincang dengan doktor anda secara terperinci. Botox digunakan untuk berpeluh tapak tangan boleh menyebabkan kelemahan dan kesakitan yang teramat sangat sederhana, tetapi sementara.

Botox: Bengkak hilang dalam beberapa minggu. Kesan suntikan satu boleh bertahan untuk beberapa bulan. Sesetengah pesakit memerlukan suntikan tambahan.

Iontophoresis: Berpeluh boleh dikurangkan selepas enam hingga 10 sesi. Selepas itu, orang itu mungkin perlu rawatan sekali setiap minggu 1-4.

___________________________________________________

Antara nama2 terkenal yang mengalami penyakit Hyperhydrosis;


Cameron Diaz

Marc Anthony

Michelle Obama

Gerard Butler

Naomi Campbell

America Ferrera

Steve Carell

Sarah Lancaster

Ye saya di antara golongan2 tersebut. But still sedih :'( Kbye.

6 comments:

Shazana Samaluddin said...

10% hingga 15% aluminium klorida hexahydrate bukan itu ke buat cancer?

.ily syahirah. said...

halah, kito pun samo ler hihi

dhanial yahaya said...

Kita tak tahu lah, budak science! Haha

Yeay, seppp!

Fazrina Mokhtar said...

yeahh kita serupa. haihh leceh btol.

dhanial yahaya said...

Leceh sangat! :-/

Lelaki Godang said...

im your new followerssss ;)